Verleid door de godin van de kennis

Besaki3We bezoeken Pura Besakih, het belangrijkste tempelcomplex van Bali, op zaterdag 1 augustus. Nadat we onze fietsen in een eetkraam gestald hebben, binden we onze sarong om. In het geval van de fotograaf wordt het een artistieke, sexy, wikkeldracht boven de knie, die menig hoofd doet omdraaien. Nog voor de zon te hoog staat, kuieren we tussen de oude tempels door. Balinezen in feestelijke ceremoniekledij stromen toe, boeken en manden met offergaven op het hoofd. Opvallend veel jongeren. Dat wordt ons later verklaard: vandaag is de dag van Saraswati, de godin van de kennis.

Scholieren en studenten huldigen de kennis, die zo bepalend is voor hun toekomst. In de scholen wordt geen les gegeven. Ook daar worden offers gebracht ter ere van het Weten.
Besaki1Waar zouden we op deze dag passender uitgenodigd kunnen worden voor een kop kopi (kopi wordt hier gemaakt in de kopi pabrik) dan bij de English teacher van een dorp, op weg naar het Batur Meer. Zijn Engels is niet helemaal flawless maar wat hij aan uitspraak ontbeert, wordt ruimschoots goed gemaakt door zijn lieve ogen. Eigenlijk lag de vader van drie een carrière in de toeristenindustrie te wachten maar als jongeman moest hij kiezen tussen een hoteljob in de Caraïben en de wens van zijn moeder dat hij leerkracht zou worden op Bali. Het onderwijsaanbod betrof een dorpsschool in een regio waar nog geen elektriciteit of asfalt geraakt was maar -zoals wel meer mannen- wilde of durfde hij zijn mama niet teleurstellen. Dus werd hij English teacher. Langzaam aan werd hij verleid door Saraswati. Dankzij zijn inbreng zullen zijn drie zonen de school kunnen afmaken, wat in Bali eerder zeldzaam is. Zijn allergrootste droom, vertelt hij, is dat een van zijn zonen een studiebeurs zou krijgen om in het buitenland te studeren. Zelf is hij nooit buiten Bali geweest. Daarom zoekt hij het gezelschap van buitenlanders op, zoals de chocoladeverslaafde een pralinewinkel. ‘I teach English, but I will never know America, England, Australia,…’ als zijn lieve ogen glazig worden, veranderen we snel van onderwerp.
Photoshop.
Besaki4Als bij wonder staat dat programma op zijn computer en is een en ander onduidelijk. Het heeft te maken met de crop tool. Ter ere van de dag van de kennisoverdracht, geeft de fotograaf een mini cursus op de antieke PC. Over zwart-wit conversies heeft hij ook nog wat vragen, zegt onze gastheer bij het afscheid. ‘I will e-mail them to you’.