Ons project

squared

Portraits of Asia

Wat vooraf ging: de fiets

Samen fietsten Piet en Ruth al door Cuba, Argentinië, Frankrijk, Tsechië, Slovakije, Hongarije, Bali, Cambodja, Vietnam, Thailand en Marokko. Meer dan 10.000 km. De fiets is voor hen het meest boeiende vervoermiddel: je gaat snel genoeg om afstand te kunnen overbruggen en traag genoeg om alle beelden, geuren en geluiden echt te beleven. Je gaat door het land en tussen de mensen, nooit voorbij het land en langs de mensen.

Wat vooraf ging: 'Will you send me my picture please?'

Op elke reis worden minstens even veel fotostops ingelast als waterstops. Piet oogst onverminderd enthousiasme als hij mensen op het scherm van zijn digitaal fototoestel hun eigen portret toont. En dan ontstaat een onevenwicht: Piet gaat voort, een mooi portret rijker. De geportretteerde, die zich eerlijk, kwetsbaar en gastvrij bloot gaf, blijft achter met niet meer dan de herinnering aan wat hij op het schermpje zag. Soms vragen de mensen om de foto op te sturen maar als ze al een adres kunnen geven, is of ons geheugen of de post niet betrouwbaar genoeg om zeker te zijn dat de foto's ook toekomen. 

Portretten

Zo ontstond het idee om een reis te maken waarbij elke geportretteerde on the spot een afdruk van zijn of haar portret krijgt. Schoolkinderen voor een klasfoto, beste vrienden, familieportretten,… alles kan. We gebruiken daarvoor een klein, draagbaar printertje en ZINK fotopapier. Gedurende tien maanden willen we mensen plezieren met een afdruk van hoe ze er op dat moment uitzagen door de lens van een Belgisch fotograaf. Vluchtigheid gevat op een polaroid-afdruk. 

nikon70300Voor Piet was het een moeilijke keuze welk fotomateriaal hij zou meenemen. De 70-200 f 2.8 VR telelens van meer dan anderhalve kilo bleef uiteindelijk thuis. Met dank aan Nikon om een iets lichter exemplaar ('amper' 800 gram) ter beschikking te stellen onder vorm van de 70 - 300 mm VR. Er moet immers al een 14 - 24 f 2.8 en een 24 - 70 f 2.8 meegezeuld. En een GPS, en een flits. En een fototoestel! 

Na fietstochten vanuit Praag, over Bratislava naar Boedapest, Boekarest en Sofia tot in Istanbul, is de brug tussen Europa en Azië dit keer het vertrekpunt voor de tocht. Er zullen stukjes van de noordelijke en de zuidelijke zijderoute gevolgd worden. Ooit werden van hier dadels, saffraanpoeder, pistachenoten, wierrook, aloësap, mirre en sandelhout  meegebracht. Piet en Ruth willen terugkomen met portretten in de kleuren van saffraan, pistache en aloë.

Veel dank aan

Fietsen Hofman voor het professionele fietsadvies - Bruno De Fraine voor de hosting van www.portraitsofasia.be - Sina Torabi voor onbetaalbaar Irantips en vertaalhulp - Antonia Warsito en Zuster Karina voor vertaalhulp naar het Indonesisch - Handan Oz voor Turkse vertaalondersteuning - Matthias Van den Eynde om op ons huis en de poes te passen - Peter Valck voor het back-upen van de foto's - Nikon voor een 70-300 VR lens, ZINK voor fotopapier dat geen inkt nodig heeft, Verzekeringen Ghesquière voor deskundig advies.. en iedereen die ons aangemoedigd heeft om dit project te realiseren.