Verkiezingskoorts (4)

verkiezingskoorts4-2Alsof we het er om doen. Overal waar we komen begint de lokale bevolking verkiezingen te organiseren. In Iran hebben de verkiezingen ons verblijf gemarkeerd. Zoals voor de generatie van mijn ouders de wereld voor de invoering van de pil een andere was dan de wereld na de invoering van de pil, hebben wij twee Iranbelevingen gehad: voor en na de verkiezingen. Nauwelijks een maand later, op het kleine Balinese eiland Nusa Penida is het weer zo ver. ‘Het is vandaag democratic celebration’ in Indonesië, vertelt een jongeman bij wie ik even verpoos tijdens de steile beklimmingen. Ik denk aan offers, versierde tempels en hoor de gamelan al tingelen. Maar dat blijkt de ringtone van mijn Aziatische gsm.

verkiezingskoorts4-4Democratic celebration is een optimistisch en galant eufemisme voor verkiezingen. Het verschil met Iran kon niet groter zijn. Waar we daar bijna gearresteerd werden omdat we vanop een afstand van 300 m nog maar naar een overheidsgebouw kéken, mag ik hier naar hartenlust foto’s nemen van het stemlokaal -een lange tafel onder een centraal afdak-, de bijzitters en de stemlustigen met zwarte inktvlek op de vingers. Het huwelijksaanzoek van de voorzitter is misschien zelfs iets van het goede te veel. (Over een aanzoek van een man in een rok denk je best altijd goed na.).
Er zijn drie kandidaten voor het presidentschap, waaronder de zittend president en de vorige, die ook de dochter is van nog een vorige: Megawati. Ik ontmoet een verkiezingskoorts4-3hevige supporter. ‘Waarom zij een goede presidente zou zijn? Omdat ze vrouw is en haar grootmoeder uit Bali kwam’. Zo heeft elke democratic celebrator zijn eigen, diepe motivatie. De Megawatisupporter is nog helemaal van slag door de dood van Michael Jackson. Ze houdt van bidden en karaoke en doet beide met extra intensiteit sinds ze het nieuws van zijn dood vernam. Ze zingt zachtjes Billie Jean… waarbij alle f’fen vervangen worden door p’s en staat recht om achterwaarts te schuifelen en zich in het kruis te grijpen. Heerlijke mensen, die Balinezen.

PS Net als in Iran zal de zittend president de overwinning behalen.

De foto’s zijn niet van de fotograaf wegens unavailable.