Think ZINK®: het PoGo™-effect

orangeJe hebt het ongetwijfeld al meegemaakt op reis: je neemt foto’s van mensen, en je belooft op je communiezieltje om die op te sturen of te emailen, naargelang het soort brievenbus waar je onderwerp over beschikt. Uiteraard heb je amper een pen, laat staan papier bij je en dus worden adressen neergekrabbeld op de post-it-du-jour: servetten, papieren zakdoekjes, stukken krant, …

Thuis kan je aan de grote puzzelactie beginnen: welke foto hoorde nu weer bij welk adres? Of, zoals bij ondergetekende wel eens durft te gebeuren: na het wassen van je kleren vis je uit je broekzak nog een adrespapiertje, dat ondertussen herschapen is in een Rorschach-test-voor-gevorderden.

orange2 Mijn organisatorische beperkingen kennende, moest er een andere oplossing gevonden worden. En zo stond al van bij het begin van PortraitsOfAsia vast dat we een draagbare printer zouden meenemen.

De keuze viel uiteindelijk op de minuscule Polaroid Pogo, die zelfklevende foto’s maakt ter grootte van een visitekaartje. De Pogo werkt met ZINK® (Zero-Ink) papier. Het unieke aan het procédé is dat er geen inkt meer nodig is: het (zelfklevende!) papier bevat kristallen die door de printer verhit worden en zo het beeld vorm geven. De printer weegt amper 225 gram. Alleen jammer dat de lader minstens even groot en zwaar is als het toestelletje zelf. Wij namen ook een extra batterij mee, want na ongeveer 15 prints houdt de printer het anders voor bekeken. En eens je begint te printen, is het hek snel van de dam: plots wil de hele straat/school/stad wel een printje. Op die manier is zo’n afdrukje niet alleen een manier om snel iemand te bedanken voor het feit dat je zijn portret mag maken, het is ook een perfecte fotografische deuropener: mensen komen je zelf vragen of je hun portret wil maken: schroom om te fotograferen maakt plaats voor l’embarras du choix.

Van verwonderde vissers op het meer in Egirdir, over theedrinkende senioren in Aksu die ‘Ay, teknoloji’ mompelen (Turkije), over spelende kinderen op het plein in de schaduw van de moskee in Qazvin, (Iran) tot de samiyars in India. Het PoGo-effect is grenzeloos en grenzen-loos.

Onze speciale dank gaat uit naar ZINK®, die PortraitsOfAsia gesponsord hebben met 1.000 velletjes ZINK®-papier, en op die manier veel mensen gelukkig maken met een afdruk van hun eigen portret.