The art of pic-nic-ing

blogpost-picknickIn mijn familie was het - toen de organisatoren het monopolie op culinair verpozen nog niet aan de hamburgerkramen verkocht hadden - een tweejaarlijkse traditie om op 15 augustus in het Middelheim Park in Antwerpen te picknicken, terwijl jazzsaxofonisten op de achtergrond de longen uit hun lijf bliezen. Onze picknickmand oogstte onverminderd afgunstige blikken van hongerige jazzliefhebbers (jazzliefhebbers zien er overigens altijd wat hongerig uit). Rauwkost, kazen, boulettes, hard gekookte eitjes... overvloed troef op ons picknickdekentje.
Maar na enige tijd in noordwest Iran weet ik nu wel: wij waren mietjes.

Donderdag en vrijdag is weekend in Iran. Het lijkt hier dan op de uittocht uit Kana'aan. De wegen slibben dicht met volgeladen Paykans: mannen voorin, vrouwen achterin en op elk vrij plaatsje in en op de auto voedsel en benodigdheden voor de activiteit van de dag: de picknick (spreek uit als pitschj-nitschj). Uit de koffer of de manden op het dak komen onder meer manden, frigoboxen, dekens, kussens, grillvuurtje, theepot, barbecuespiezen, serviesgoed, kippen en kinderen.
Invitatie en observatie leerde ons het volgende voor een basispicknick:
1. Rij naar een idyllisch plekje (mag gerust pal naast de weg in de berm zijn). Liefst in de buurt van een bron of een publiek kraantje.
2. Negeer het zwerfvuil en de afval van de voorgangers die de idylliek van de plek ook wisten te appreciëren.
3. Spreid eerst het onderdeken in geweven plastiek uit en daarop de wollen dekens en zachte kussens.
4. Zoek sprokkelhout en maak een vuur dat je even laat branden.
5. Ontbeen ondertussen een kip en laat ze marineren in geraspte ui, limoensap en grof zout.
6. Haal de grote takken van het vuur, rijg de kippenstukken op een spies en leg ze op stenen over de pas verkregen houtskool. Rijg ook smalle groene pepertjes op een spies en wat tomaten (het vel mag zwart blakeren).
7. Zet de metalen theepot in de nasmeulende takken voor het theetje achteraf.
8. Vul aan met flapjesbrood, walnoten, meloen, kersen, kaas, komkommers, dadels,...
9. Doe je schoenen uit en vlij je neer op het deken (als je man bent) en scharrel rond om iedereen te bedienen van thee (als je vrouw bent).
10 Nodig twee passerende vogelverschrikkers op een fiets uit en laat ze een foto-aandenken van het moment maken.