Over een gebrek aan rozengeur en maneschijn

Reizen is lots of fun. Er zijn hopeloos veel we-are-so-lucky-momenten. Af en toe zijn er ook gewoon hopeloze momenten. Wat volgt is onze ultratop der ongemakken.

Op één staat het ongedierte. Dazen in Turkije. Kakkerlakken in Iran. Muggen en schorpioenen in Bali. Een paar nachten geleden gingen duizenden mieren er met onze kaneelkoek vandoor. Die hadden ze eerst vakkundig gedissecteerd en de uittocht was even gedisciplineerd als een soldatenpeleton in een militaire dictatuur.
DEET-spray helpt tegen insectenleed maar bij overdadig gebruik wordt het een ongemak op zichzelf in de vorm van ademtekort. In het muskietennet hebben we onszelf in Tirtaganga nagenoeg opgehangen.
Dierenleed is er ook nog in de vorm van nachtelijk hondengeblaf, half gare kip of hanen zonder gevoel voor timing. Het ongemak dat het logische gevolg daarvan is, is slaaptekort.

Nummer twee in de ongemakkentop is hygiëne. Of beter, een gebrek daaraan. Toiletten die een aanslag zijn op het olfactorisch orgaan. Vieze kamers. Lakens waarop honderden mensen voor ons je ne sais quoi gedaan hebben. Matrassen waarin huismijten tussen de dansende springveren door discoparties houden. Bruin, ijskoud of geen water uit de kraan. Of geen kraan.

Culinaire ongemakken zijn al even divers. Een gebrek aan verse groenten en fruit. Koffie die enkel voor medisch gebruik gebrouwen zou mogen worden. Dagenlang niets anders dan kebab en koeken, of half gare kip…

Miscellaneous: klamme kleren, een dreiging van dakloosheid na zonsondergang, te warm of te koud, vrachtwagens in het achterwiel, stalkers, …

Soms liggen we dus op een ingezakte matras wakker van de half gare kip, terwijl een hond luidkeels van zijn oren maakt, muggen ons lek steken en mieren er met onze lunch voor de volgende dag vandoor gaan.
Maar die momenten zijn veel, veel schaarser dan verse groenten, propere lakens of een warme douche. Toch heb ik een noodpakket samengesteld om hysterie in dit soort omstandigheden te voorkomen. Het bevat de volgende items:

1. Een miniflacon douchegel met sinaasappelaroma van Biotherm. Om me zelfs in extreem vuile of uitgeputte situatie fris te voelen.
2. Zakjes miso-soep. All we need is heet water voor een hartige opkikker.
3. Een i-pod. Om oproepen tot het gebed, te steile hellingen, hanengekraai en hondengehuil te vergeten.
4. Het nood t-shirt: een droog t-shirt dat naar Oosters Robijntje ruikt en in een aparte, volledig afgesloten plastiek zak meereist voor ik-ben-een-wandelende-vuilnisbelt-momenten.
5. Mijn lenzen doe ik uit wanneer het onderkomen te vies is. Het vermijdt griezelmomenten en de blauwe plekken van tegen deurposten aan te lopen, zijn gênant maar benemen je tenminste de eetlust niet.