Oh dierbaar B….

BP_ODierbaar November 2009. Een hotelkamer in Tamil Nadu, India. Ik lig nu negen dagen in hetzelfde bed, te wachten tot een hardnekkige griep uit mijn oren, sinussen en bronchiën naar het Hoge Noorden migreert. Gelukkig heb ik twee nieuwe beste vrienden: Mr. Paracetamol en Mrs. Discovery Channel.

Discovery channel is eigenlijk een reclamekanaal voor mensen met amnesie in een vergevorderd stadium, dat af en toe onderbroken wordt voor een flardje televisieprogramma. Dit keer is dat ‘Globetrekker’, waarin een goed gehumeurde Engelse deerne – de globetrekker in kwestie, om dat te bewijzen heeft ze een rugzak aangetrokken - een land voorstelt. Vandaag is het de beurt aan… België en Luxemburg.
De inslag is bijzonder origineel: de flukse blondine gaat frietjes met mayonaise eten (die ze ‘french fries’ blijft noemen, ondanks het feit dat de frituuruitbater dat hardnekkig culinair – semantisch misverstand heeft rechtgezet), diamanten kopen in Antwerpen, garnalen vissen in Oostende, bootje varen in ‘ghost town’ (sic) Brugge en karakollen eten in Brussel…
Ik leer dat Belgen jaarlijks het gewicht van een poedel aan chocolade opeten en het idee van een half pootje bittere 70% of een oortje manon blanc jaagt mijn temperatuur op slag de hoogte in. 
Mijn eerste poedelvisioen ooit.

Naast een ode aan de Grote Belgische Clichés, zijn er ook beelden die mijn hart even sneller doen slaan… Het Greenwich Cafe in Brussel. Een paar rappende Afrikanen in Matonge, die eigenlijk net iets te weinig gepolijst zijn voor het programma en een dronkaard met een blikje Cara Pils, die zijn mening over frieten mag geven …
Als ik de kerktorens in het Pajottenland voorbij zie zweven, bedenk ik dat ik volgend jaar beslist nog eens moet gaan fietsen in die prachtige streek… en hé… ik denk met tederheid aan mijn lelijk-mooie, chaotische, onpretentieuse en heerlijk eclectische vaderland.

Zou het de koorts zijn? Of had George Moore misschien gelijk toen hij zei dat ‘a man travels the world in search of what he needs and returns home to find it’?

Poedels?