Groen op reis

groenToerisme, ook de sociaal bewuste variant, heeft vaak ongewild een negatieve impact op cultuur en natuur. Wij, rondreizende homines sapientes, zijn dan ook met veel. Met 924 miljoen in 2008 om precies te zijn. Omdat ons geweten niet echt van de discrete soort is, willen we ons al eens vragen stellen over de ecologische impact van onze supermooie reizen. We trachten verantwoorde toeristen te zijn. We plukken geen zeldzame bloemen, strooien geen genetisch gemanipuleerd zaad in het rond, verplaatsen ons niet met een 4x4, rijden geen planten of kindjes plat, gebruiken ook op reis oplaadbare batterijen en slapen slechts zelden in grote energieverslindende hotels waar de shampoo in minipotjes zit (maar de handdoeken zo heerlijk zacht zijn).  

Toch zijn er voor deze reis ook enkele ecologisch verantwoorde plannen die het niet gehaald hebben: 

  • Verplaatsing enkel per fiets. Zonder één druppel pétrol te gebruiken. (Behalve de smeerolie aan onze kettingen dan). Dat plan is gesneuveld omwille van de beperkte tijd en het feit dat het nog wat koud is in onze contreien. 
  • Per trein naar vertrekpunt Istanbul. Ook dat plan is afgevoerd omdat weinig Europese treinen fietsen willen vervoeren en we acht keer zouden moeten overstappen op 48 uur en dat met twee fietsen, negen tassen en een hernia, wat van het goede teveel is.
  • Een ecologisch verantwoord én per fiets transporteerbaar printsysteem voor foto’s blijkt niet te bestaan. Helaas zullen we een heleboel wegwerpcartouches van het miniprintertje verbruiken.

Andere ecologische inspanningen doen we voor het eerst:

  • We vermijden het om onderweg drank te kopen in wegwerpflessen. Aan minimum 3 l per persoon per dag zou dat op tien maanden immers 1200 flessen van anderhalve liter betekenen. Een flinke berg plastiek in landen waar recyclage even weinig betekent als kapitaalsgarantie in hedendaagse beleggingen. We vertrekken dus gewapend met de steripen, een lichtgewicht (105gr) waterzuiverend systeem op basis van ultraviolet licht. Een hoop batterijen vermijden we dankzij een bijhorende oplader op basis van een zonnepaneeltje. (Nu wel hopen dat de dorpelingen mijn zonnepaneel niet verwarren met een militaire installatie. Het overkwam mijn schoonbroer en dat eindigde met een maandenlange gijzeling. Maar dat is een ander verhaal.)
  • Mijn fietstassen werden duurzaam en milieubewust vervaardigd in samenwerking met Greenpeace. De spuuglelijke kleur nemen we erbij.
  • We vliegen CO2-neutraal via Green Seat : we betalen een som geld ter compensatie van de uitstoot van ons vliegtuig. Met dat geld worden bomen geplant of spaarlampen uitgedeeld in rurale gemeenschappen. Het vliegtuig van Brussel naar Istanbul legt 4334 km`s af wat voor twee personen 0,95 ton CO2 is. De compensatie kost ons € 9,53 (+ BTW en 1 euro administratiekosten) voor twee personen. Een schijntje in ruil voor een groen geweten.