Goud

BPWater-2Indiërs houden van goud. Een dorp heeft meer juweliers dan bakkers en bijna dagelijks lezen we in de krant dat vrouwen overvallen worden voor hun oorbellen of rinkelende armbanden. Goud is ook een belangrijk onderdeel van de bruidsschat. Die kunnen veel arme ouders niet op tafel leggen, waardoor hun dochters onhuwbaar en sociaal  geïsoleerd blijven. We zeiden het al, trouwen is hier geen piece of cake. De regering van Kerala heeft aangekondigd speciale sociale bruidsschatleningen aan te bieden aan de allerarmsten.  Liefde gesponsord door de Minister van Ontwikkeling. (Of misschien heeft liefde er niet zoveel mee te maken). Maar het echte goud zit niet in de juwelen. Het valt uit de lucht en huist diep in de grond. Water.

BPWater
Hoewel 10 mensen verdronken door buitensporige regenval op de dag dat wij in Tamil Nadu toekwamen, is toegang tot voldoende (en veilig) drinkwater een dagelijks probleem voor vele huishoudens. De meeste waterreservoirs zijn te klein om de regenvloed in het moessonseizoen maximaal op te vangen en voldoende water te voorzien voor de rest van het jaar. In de stad Chennai zou een potentiële jaarvoorraad drinkwater nutteloos naar de zee spoelen.

De krant The Hindu luidt de alarmbel en roept Indiërs op om maximaal zelfredzaam te worden wat drinkwatervoorraad betreft. Ieder huishouden moet volgens de krant leren om op een duurzame wijze grondwater te putten. In de laatste drie decennia zijn de relatief ondiepe, gegraven putten overgeëxploiteerd geworden, met uitdroging tot gevolg. Nu zijn boorputten in de diepere rotslagen van de aarde populair maar die zijn minder duurzaam omdat ze moeilijker aan te vullen zijn met regenwater en de pompkosten liggen ook hoger.

drinkwater Wij wisten niet wat we zagen, toen we aan een groot waterbekken in het midden van een stadje kwamen en lazen dat het de lokale drinkwatervoorraad is. Please do not pollute, staat erbij. Vogels landen onbekommerd in het bekken en doen er je-ne-sais-quoi. Die kunnen niet lezen natuurlijk. Een geitje trippelt elegant tot aan de rand.

Omdat we geen goed waterfiltersysteem mee hebben, kopen wij fleswater. Mineraal water is hier even zeldzaam als een fles Chablis. Het drinkwater dat te koop is, is regenwater dat een ozon- en UV behandeling heeft ondergaan. In het beste geval dan toch. In andere gevallen is het gewoon regenwater met een door een ijverige recyclagewinkelier opnieuw dichtgeplakte zegel. Bij twijfel gooien we er een ontsmettend tabletje in. Wij blijven tenslotte luxepaardjes uit het Land van Spa.