Filet mignon

Koe2 Een rundssteak vinden in India, is zoiets als zoeken naar een vrouw in bikini in Iran. Pas la peine. Koeien worden in India vereerd, niet opgegeten. Occasioneel trekken ze een kar of ploegen ze een veld om maar hun hoofdactiviteit is het overhoop gooien van het verkeer.

Met een air van ongenaakbaarheid paraderen ze – al dan niet voorzien van een indrukwekkend paar stilettohorens - over de straten. Van snelweg tot wandelpad, overal moeten we rond de vierpotige prinsen en prinsessen van de weg slalommen. Wit, beige, zwart, bruin… de modellen zijn divers maar altijd elegant. Mignon, maar dan zonder ‘filet’.
Ze kijken tegelijkertijd naïef en verwaand uit hun grote ogen en een fietsbel vinden ze een amusant maar duidelijk minderwaardig geluid.

In het stadje Puddokottai heeft het bestuur besloten de loslopende koeien aan te pakken, lezen we bij het ontbijt in The Hindu. Tijdens een koeienrazzia werden 780 exemplaren uit de straten opgevist, bevoorrechte getuigen van ongeveer evenveel verkeersongelukken. Wanneer wij die avond in het stadje toekomen, merken we weinig van de opruimactie. Behalve misschien aan het feit dat we nergens melk kunnen vinden en de fotograaf de volgende ochtend droge cornflakes zal eten.

Koe4De stier is het rijdier van de god Siva. Het is een symbool van kracht en viriliteit. Pelgrims raken de testikels van de stierenbeelden aan voor een extra dosis viriliteit. In de Brihadisvara tempel in Tanjore staat een exemplaar van 6m lang. Elke veertien dagen wordt hij gewassen met een mélange van melk, water en kurkuma. We missen het ritueel dat klinkt als een dessert op drie dagen na. Wanneer wij er zijn, lopen devote hindoes in klokwijzerzin rond de stier. Onder zijn neus branden kaarsjes en een dak beschermt hem tegen zon en regen. Dat is meteen meer dan de vele mensen die op straat leven, hebben. (We zijn in de staat waar nieren en kinderen door armen verkocht worden voor respectievelijk 700 en 75 euro).

Koe1De koe dus. Het idee is eenvoudig: als de mens de koe beschermt, zal zij de mens beschermen. De voorzitter van ‘Viwa Hindu Parishad’ ziet de bescherming van de koe als de wonderoplossing ‘to all the persisting problems of the country as well as the globe’. (The Indian, 26 /11). Hij lanceerde een handtekeningeninzameling voor de erkenning van de koe als nationaal dier en op het einde van zijn toespraak werd de ‘Vlag van de Bescherming van de Koe’ ceremonieel gehesen.

Geiten, apen, kinderen en zwervers rijden we hier dus - net zoals iedereen – sans gène van de weg maar voor een koe stappen we netjes af, maken een buiging en bieden haar een mierzoet wortelgebakje aan. Spiritualiteit is weldoend voor de ziel maar nefast voor het fietstempo.