Collector-bus

Het is bij deze bewezen: vrouwen zijn emotioneel, mannen materieel ingesteld. Sla er de artikels op deze blog maar op na: mijn wederhelft heeft het over verwondering, emoties; ondergetekende schrijft blogposts over auto’s. Zij spreekt over vervoering, ik over vervoer. Tout court.

Een oude Mercedes-bus rust even uit voor de beklimming

‘What’s on a man’s mind?’ vroeg Freud zich begin vorige eeuw af. Cars & Girls, antwoordde het popgroepje Prefab Sprout hitsinglegewijs in de jaren ‘80.

In Turkije had ik al een boontje voor deze oude Mercedes-bussen (foto hierboven). Het exacte type of de bouwdatum zijn mij onbekend, maar met hun prachtige rondingen, daterend uit een tijd toen aerodynamica nog iets uit Science-fiction boeken was en de benzineprijzen nog niet het design bepaalden, deden deze bussen mij denken aan de avonturen van Kuifje en de oude Suskes en Wiskes uit mijn jeugd. Vooral het achterwerk – een mooie achtersteven is iets waar zowel Cars als Girls beter van worden – met de twee in een brede V-op elkaar toelopende achterramen deed mij telkens weer smelten. Of was dat de hitte? Soit.

Bus2

Ik dacht niet dat mooier bestond, tot ik in Iran dit model tegenkwam. Je ziet ze hier overal. Sierlijk komen ze voorbijgerold, hun verchroomde lijf schitterend in de zon. De achterklep van de motor staat in deze hitte ook al rijdend steevast open, wat een nieuwe dimensie geeft aan het begrip ‘luchtgekoeld’. Maar het meest opvallend zijn de panoramische ramen. Dit is geen bus meer, dit is een serre-op-wielen. Een rondrijdend broeikasteffect, zowel voor passagiers als voor het milieu.

Ze rijden rond in de meest psychedelische kleuren: knalgeel, knalblauw, knalrood. Een kleurconsulent zou er wanhopig van worden, tenzij hij Mondriaan heet. ‘Als het maar knalt’, leek inderdaad het motto van de ontwerpers: de motoren produceren een rauw geronk, alsof iemand dringend een paar liter hoestsiroop in de leidingen moet kappen.

Naast het CO²-equivalent van een gemiddelde straaljager, ademen deze bussen vooral de romantiek van reizen uit. Geen kunststof, airco, lederen interieur of ABS maar staal, bakeliet, chroom en lekker ouderwetse skai.

Stap op een bus als deze en the sky is the limit. De wereld glijdt in Technicolor en Cinemascope aan u voorbij.

P.S. Wie meer weet over deze twee types bussen: de comments are all yours!