6 cm onder water

Newworld6Er zijn zo van die uitdrukkingen. ‘Er gaat een hele, nieuwe wereld open’, zegt iemand die net astrologie, filatelie of dragqueenshows ontdekt. Meestal komt het er op neer dat hij/zij kennis maakt met iets nieuws, met een eigen referentiekader, een aangepaste woordenschat en verrassende inzichten. Het gebeurde mij ook al. De eerste keer was ik vijf en stond ik naast een brullende Harley Davidson. De tweede keer zes en leerde ik lezen van een non. De laatste keer was ik 21 en las ik Nietzsche. (Nu ik eraan terugdenk, noch de wereld van de Harleys, noch die van de filosofen is ooit de mijne geworden. De nonnen hadden meer succes).
12 jaar na de laatste openbaring, gebeurde het hier in West Bali opnieuw: er is een nieuwe wereld voor mij open gegaan.

Newworld2We brachten drie dagen door in het Taman Nasional Bali Barat, het 19 000 hectare grote nationale park, dat het grootste stuk van West-Bali beslaat. De eerste dag maakten we een trektocht langs de mangroves, die de kustlijn tegen erosie beschermen en door de jungle, onder begeleiding van Wayan. Wayan is een inboorling: hij is letterlijk in het nationale park geboren en een toegewijde gids, die ons geregeld uit enthousiasme in de arm kneep. We slopen op de tippen van onze wandelboots achter hem aan en tuurden in bebladerde bomen in de verte, wanneer hij naar respectievelijk een reuze eekhoorn, een zwarte langstaart aap en een blauwe exotische vogel wees. “Kunnen ze die beesten niet met contrastvloeistof inspuiten? ” vroeg de fotograaf, na uren door het gebladerte turen.

Newworld4De volgende dag worden we aangesproken door Made, wanneer de fotograaf een deur (jawel, een deur) fotografeert. Of we niet willen duiken of snorkelen op het beschermde eiland Pulau Menjangan? Lofzangen van onze Eenzame Planeet en andere reizigers hadden ons al bijna verleid maar het is Made die de zaak beklinkt. Na betaling van 500 000 rupiah hebben we een privé-bootje met kapitein, twee lunchpakketten, een set snorkelgerief en Made’s onverdeelde aandacht. Ik heb niet graag water in mijn oren of andermans bacterieën op een rubberen stang in mijn mond, dus ik verkies mijn boek over pre implantatie diagnostiek op de keitjes aan wal, terwijl de fotograaf met Made op snorkelpad gaat. Helaas zonder waterbestendig fototoestel.

newworld-2Maar enthousiasme is aanstekelijk. Dus steek ik wat later, terwijl ik de fotograaf stevig vast hou, mijn hoofd onder water.
Dan gebeurt het dus, die nieuwe wereld. In de appelblauwzeegroene Bali Zee, 6 cm onder water.
Landschappen van rode, grijze en beige algen, koralen en anemonen in alle kleuren. Daartussen duizenden vissen: kleine fluo blauwe, grote geel-zwart gestreepte, anorectische baracudas met puntige bekken, chaeton trifasciatus, paars-roze dikkertjes, sphaeramia nematoptera…
Zoals in de film maar de kleuren zijn beter.
Ik vergeet te ademen.
There is a whole world down there!

Voor iedereen die een nieuwe wereld zoekt. Een prima gids voor het West Bali National Parc is Made Taro. +62 (0)85 237784600 of tarogawana@yahoo.co.id. Hij regelt transport, accomodatie, snorkelmateriaal en kent de vissen bij naam.