5 & 6 januari london – 2° celsius

thermarest71De reis is begonnen. Ik lig op een opblaasbaar matje, dat half zo lang is als ikzelf en maar 370 gr weegt. Het matje ligt in Cotswold, Londen: een outdoor store. Het is vijf minuten voor sluitingstijd. Het is stijlvol oranje, heet Therma Rest en kost in sale 45 pond. Er is een dunne en een dikkere versie. Vermits ik vast van plan ben alle overtollige sporen van het Goede Leven eraf te fietsen in de Turkse bergen (of eraf te zweten in een landelijk ziekenhuis waar ik met uitputtingsverschijnselen beland zal zijn) zal mijn toekomstig lichtgewicht op een dun matrasje passen. Deal

Stanfords, Seven Dials  in Londen. We stappen de wereld binnen. Het is er behaaglijk warm. Drie verdiepingen reisboeken, reisverslagen, reisgidsen, landkaarten,… Het walhalla van iedere reiziger die zich wil voorbereiden. Er bestaat geen minuscuul stadstaatje of er is een landkaart van. Reiszin hangt er samen met de kerstversiering in de lucht. We gedragen ons als alcoholici in een likeurstokerij en gaan ons te buiten aan reisgidsen, landkaarten en inspiratieboeken.The Ethical Travel guide (Tourism Concern Earthscan) moet ons op het duurzame pad houden.Thunder & Sunshine van wereldfietser Alastair Humphreys moet voor we vertrekken elke romantische begoocheling over fietsen rond de wereld uit onze hersenen vegen. Zijn motto is: From your front door, it's a long ride homeVol van magisch verwachten en nuchter tegelijk, zo heb ik ze graag.  Mannen en motto's. 

We wandelen kreunend buiten met vier reisgidsen: Lonely Planet (2 + 1 gratis) van Turkije, Centraal Azië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan en de Footprint gids van Zuid Indië. Jammer genoeg worden de 'Cycling'- edities van Lonely Planet niet meer gemaakt. We zullen de gidsen per land post restante laten opsturen. In Zuid-Oost Azië kopen we ter plaatse de 'net echte' edities.  Verloren rijden beperken we alvast met acht (enig optimisme is ons niet vreemd) landkaarten.

Met tassen vol reisaccessoires terug onder het kanaal door. Om om half twaalf 's nachts in Brussel Zuid bij een roversbende terecht te komen. Met moed en een kloppend hartje kijken we de gangsters recht in de ogen en houden al onze reisbeloftes stevig vast. Bovendien verhindert mijn heldhaftige wederhelft minstens twee sacochendiefstallen van argeloze dames.

Voorlopig nog in ons eigen bed, flitst het later door ons hoofd: what if, in een verlaten bergdorp in pakweg Armenië? Wat als we beroofd worden van de mooie oranje Therma Rest maar bovenal, van onze dromen van ontmoeting en verwondering?